1stdibs.jpg

Veggur Max Bill

Det originale vegguret designet av Bauhaus designeren Max Bill for Junghans. 

(Bildet er hentet fra 1dibs.com)

klokke 3_edited.jpg

Junghans veggur

Junghans veggur

TILGJENGELIG

i nettbutikken

klokke1_edited_edited.jpg

Mauthe veggur

Retro veggur fra Mauthe med Junghans urverk. 

UTSOLGT i nettbutikken. 

Nyhetsbrevtema: JuNGHANS og BAUHAUS

Eksklusivt for nyhetsbrevkunder! 

JUNGHANS FØR OG NÅ

Junghans 1861-1990

 

Klokkefabrikken Zeller/Tobler & Junghans  ble etablert i Sør-Vest Tyskland i 1861 av Erhard Junghans. Fabrikken startet med å produsere klokkedeler og i 1903 var den størst i verden med 3000 ansatte. På 1930-tallet  utviklet de produksjonen og startet å lage armbåndsur med eget design.  På 50-tallet ble den første kjøkkenklokken produsert av den Sveitsiske Bauhaus designeren Max Bill. På 80 og 90-tallet, utviklet Junghans den første radio-bordklokken drevet av solcelleenergi og noen år etter kom også denne klokken som arbåndsur. 

Max Bill 

Max Bill (1908-1994) var en Sveitsisk arkitekt, artist, maler, grafisk designer og industridesigner. Han studerte på Bauhaus skolen i Dessau, bla under lærere som Wassily Kandinsky og Paul Klee. Som industridesigner er han nok mest kjent for "ren" design og presise proporsjoner på tingene han designet, noe som også er typisk på klokkene han designet for Junghans.

Bauhaus

Bauhaus var en tysk skole for arkitektur, kunst og håndtverk fra 1919-1933, lokalisert på 3 steder i Tyskland; Weimar, Desau og Berlin. Bauhaus stilen var en eksperimentell stilart som ønsket å bygge bro mellom flere kunstformer, som håndtverk, industri og kunst.  I Tyskland ble også grunnlaget lagt for en helt ny formgiving som helt til i dag har hatt vedvarende innflytelse på utviklingen av moderne industridesign. 

Walther Grophius (grunnlegger av Bauhaus): "Bauhaus etterstreber enheten av alle kunstneriske aktiviteter; en videreføring av alle kunstneriske disipliner-billeddhuggerkunst, maleri, kunstindustri og håndtverk - til en ny byggekunst hvor de alle er uløselige bestanddeler". 

Junghans i dag - for samlere

Junghans eksisterer fortsatt (til tross for konkurs i 2008) og har tilhengere og samlere verden over. Hvorfor lurer du kanskje på? Dette er et vanskelig spørsmål som man antagelig ikke vil finne et konkret svar på. Man kan kanskje si at det må være en blanding av godt håndtverk, god ingeniørkunst og god design? Kanskje svaret er så enkelt som god design går aldri av moten?