top of page

Månedens fakta
 

80 tallet i fokus 

 

Hva husker du fra 80-tallet? 

80-talls stilen er kanskje den stilarten som jeg har det største nostalgiske forholdet til. Hvem husker vel ikke pastellfarger, baggy klær, Walkman'en og Hockeysveisen? MTV begynte i 1981 å sende musikkvideoer døgnet rundt og Madonna var en av favorittartistene med "Like a Prayer!". Dette var tider, var det ikke? 

Postmoderismen og "De ville 80 årene"

Frigjøring

«De ville 80-årene» var stilmessig en periode som blir beskrevet som «postmoderne», en periode som ble skapt av en rekke forskjellige faktorer. Formessig var postmodernismen en slags desingmessig frigjøring fra funksjonalismen,  som også var blitt påvirket av den rivende utviklingen ellers i samfunnet.

Kjennetegn

Typisk var det fargerike overflater, fulle av symboler som var helt uavhengig av funksjonen. Gjenstander ble nesten sett på som små kunstverk som gjerne kunne komme med et budskap, kanskje med både humor, ironi og provokasjon som hjelpemilder. Det ble laget flere produkter på 80-tallet som ble sett på som både eksperimentelle, både i form av valg av materialer og blandingen av forskjellige stiler. Redesign var også i bruk på 80-tallet, der kjente designklassikere gjerne fikk et nytt utrykk ved at man la til typisk 80-talls dekor.

Designgruppen Memphis

I 1981 oppsto designgruppen Memphis, med bla designer og arkitekt Ettore Sottass i spissen. Han og flere unge arkitekter og designere i Milano var med på å relolusjonere  design. Memphis ble et symbol på et helt nytt design konsept der form, materialer og mønster ble brukt i en sammehneng man ikke hadde sett maken til. Memphis gruppen var også positive til masseproduksjon, og trolig samarbeidet de også med IKEA når de lagde "Memphis Milano" soveromslampene som var solgt på IKEA på 80 tallet, 

 

 

Ekstrem Ekstrøm - et postmodernistisk (og Norsk) designikon

Designer: Terje Ekstrøm (1944-2013)

Denne stolen ble tegnet så tidlig som i 1972, men ikke produsert før i 1984 og er et sikkert bevis på at at 80-talls design ikoner også ble laget i Norge av nordmenn. Terje Ekstrøm var en banebrytende norsk designer som utfordret sine forgjengers idealer, her ved å lage en høyst leken og anderledes stol. Stolen består av kaldskum og stålrør (fra Sykkulven Stålindustri) og produsert hos Hjellegjerde, så Stokke (i 1988). Til tross for sin skulpturelle form, er faktisk stolen god å sitte i (og ergonomisk) og selges i dag.

31-12-18-4601.jpg

 2 stk MEMPHIS MILANO vegglamper (IKEA)

Kraftverket hyller 80-tallet og vår og har derfor redusert pris på denne lampen i nettbutikken nå. 

Ekstrom.png
ekstrømblå.png

Stolen Ekstrem, designet av Terje Ekstrøm. Foto: Nasjonalgalleriet

månedes fakta
Kontaktinfo
bottom of page