top of page

Nyhetsbrevtema: Glass

Eksklusivt for nyhetsbrevkunder! 

Glass

Tema glass, glassindustri og Norske glassverk 

 

Først noen tørre fakta, hva er glass egentlig?

Vanlig glass lages av Kiseloksid (SiO2), som er en del av kvarts og sand, som varmes opp til hele 2000 grader, for så å avkjøles igjen. Glass er dermed både et fast og et flytende stoff. Egenskaper: 

 

Så noen artige fakta! 

Fremstillin av glass kan ihvertfall dateres tilbake til bronsealderen for 5000 år siden. 

 

Norsk glassindustri 

 

Det ble etablert hele 7 glassverk i Norge på 1700-tallet. Hurdal glassverk (1755), Biri glassverk (1761), Nøstetangen glassverk (1741), Schimmelmanns glassverk (1779), Jevne glassverk (1792), Aas grønne glasshytte (1747) og Hadeland glassverk  (1762). Hadeland og Magnor glassverk er det eneste glassverket som er i drift i dag. Både Drammen glassverk og Magnor glassverk ble først etablert på slutten av 1800-tallet, mens Randsfjord glassverk ble etablert på 50-tallet for senere å bli kjøpt opp av Hadeland glassverk i 1997. 

 

Norge hadde bra tilgang til kraft/energi som skulle holde varmen i glassovnene, det samme med råvaren kvartssand.I Norge lå forholdene til rette for å kunne drive glassverk. Men arbeidskraften var det anderledes med, den måtte importeres fra England eller Tyskland. Fagkunnskaper og ferdigheter fantes det ikke her. Glassblåserne var dyktige håndtverkeres som tok seg godt betalt for jobben. 

Nøstetangen glassverk (Hokksund)

Nøstetangen var Norges første glasshytte for fremstilling av hvittglass og ble etablert i Christian VIs tid (konge av Dannmark-Norge) for å forsyne begge riker med finere bordglass. I 1777 ble det slutt for godt, etter en konkurs i 1757. Nøstetangen er anerkjent over hele verden for de vakre pokalene med detaljrik gravyr, gjerne i rokokko stil.  og glassverket knyttet til seg de beste blåserne fra England og Bøhmen, bla James Keith (1722-1802). I dag henger det en gedigen lysekrone i Kongsberg kirke, som ble tegnet av Heinrich Gottlieb Kohler, som anses for å være den dyktigste graværen på Nøstetangen. 

Magnor (Magnor)

Startet først opp under Eda glasbruk fram til 1917 og er i dag en aktiv industri. 

Hadeland glassverk (Jevnaker)

Hadeland glassverk produserte frem til 1850-årene i hovedsak flasker, apotekerglass, medisinglass og glass til husholdningsbruk. Etter 1850-tallet begynte glassverket å produsere krystallvarer i tillegg til hvittglass. På 1900-tallet begynte glassverket å innse at det kunne være lurt å satse på egen design. Allerede rundt århudreskiftet ble det etablert et tegne/designkontor på Christiania Glasmagasin, der det ble tegnet glass og lampekupler. Ragnvald Hansen var en av tegnerne for glassverket (tidligere ekspeditør), i 1916 tegner han serien "Finn" som var beregnet til festlige anledninger. Hansen tegnet også hverdagsglass, lampekupler og andre produkter i årene frem til 1927. Benny Motzfedt (1909-1995) jobbet ved Hdeland glassverk som tegner mellom 1955-1967. Hun fortsatte etterpå som leder for PLUS Fredrikstad fra 1967-1970. 

Plus Fredrikstad

Brukskunstsenteret PLUS (1958-1978) var et nyskapende norsk non-profitt senter for skandinavisk design. Målet var å forene kunst og industri. Her fantes bla glasshytta som Benny Motzfeldt ledet, men som tragisk brandt ned i 1979.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

bottom of page